5 Kasım 2010 Cuma

E.A.S.Y.

Ece'nin 2-3 haftadır üzerindeki huysuzluğun nedeni anlaşıldı; gündüz uykusunu alamamak.

Bu kitabı hamileliğim sırasında bir arkadaşım hediye etmişti, o zaman kitaba bir göz gezdirip, kuzucuk doğduktan sonra da ilk aylarda pek bir işe yaramayınca rafa kaldırmıştım. Kitabın üzerine kurulduğu anafikri hatırlayınca bizim kuzucuğun sıkıntısı anlaşıldı ve kitap hayatımızı kurtardı. Buradan Oğuz'a tekrar teşekkürler. :)

Kitapta bahsedilen temel prensip; bebeğin bir yeme, oynama ve uyuma rutinine sahip olması. ve bu rutinin her öğün sonrasında tekrarlanması.

E. EAT: kuzucuk karnını doyurur
A. ACTIVITY: kuzucuk çevresi ile ilgilenir, oyun oynar
S. SLEEP: kuzucuk uyur
Y. YOUR TIME:  bu da sana özel zaman

Kitapta 4 aylık bir bebeğin 4 saatte bir beslenmesi ve her öğün arasında da mutlaka uyuması gerektiği yazıyor. Bu defa denedim ve anladım ki, bizim Ececik'in bütün derdi uyuyamamakmış. Gece uykusunu gayet iyi aldığı halde sabah uyandıktan 1,5 saat sonra " yok artık uyumaz bu sefer" dediğim durumlarda bile gayet güzel uyuyor. Beslenme arasını 4 saate çıkaramadık ama yaklaşık 3-4 gündür her öğünden sonra 1 saat kadar oynayıp sonrasında uyuyoruz ve Ece'nin keyfi gayet yerinde.

Tabi burada önemli bir nokta da bebeğinizi uyku sinyallerini doğru algılamak. O uykusu geldiği zamanı kaçırdığınızda da uykuya dalamadığı için daha sinirli olup uyumamak için daha çok inat ediyor.

İşte uykusu gelen Ececik...

1. mızırdanmaya başlar
2. bulunduğu yerde ayaklanmaya çalışır
3. gözleri hafif hafif kızarır
4. gözlerini hafif kapatarak, huysuzlanarak, ellerini yüzüne götürür
5. ufaktan ufaktan ağlamaya başlar
6. hala kucağa alınmamışsa kıyameti kopartır ( kıyameti koparmadan kucağa almak lazım yoksa uyutmak çok zor. Aşağıdaki videoda göreceğiniz gibi ben kuzucuğu çileden çıkarma riskini almadan kucağa aldım)


İşte böyle huysuzlandıktan sonra, elleri kolları fazla oynamasın diye sarılıp sarmalanıp bebek arabasında uyutulan kuzucuk. Uyuması sadece 5 dk sürdü :)


Tabi kitapta bebeklerin kendi yatağında kendi kendine uyuması gerektiğinden ve buna alıştırmanın yönteminden de bahsediyor ama bu şimdilik bizim için hayal :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Special design for Bir Ece Masalı by GeCe