28 Aralık 2010 Salı

Ece'nin 6. ay beslenme takvimi

Bu ek gıdalare geçiş zor işmiş hakkatten...

Ece 5 ay + 1 hafta boyunca sadece anne sütü ile beslendi. 6 ay anne sütüne ilave hiçbirşey vermeyi planlamadığım halde işe başlamış olmam ve kızımın gün içinde ihtiyacı olan sütü sağarak elde etmem çok mümkün gözükmediği için mecburen ek gıdalara başladık. En azından hazır mama vermemiş olmak beni rahatlattı.

Doktorumuz Prof. Dr. Gülbin Gökçay’ın ek gıdalara geçiş ile ilgili bizimle paylaştığı bir döküman var. Buradan ulaşabilirsiniz. Ece’nin kilosu ortalamanın üzerinde ve gelişimi de oldukça iyi olduğu için kendisi bize muhallebi önermedi. İlk hafta sebze püresi vermemizi, ikinci hafta meyve püresi, 3. hafta da yoğurda başlamamızı söyledi.

Ek gıdalara geçiş ile beraber benim kafamda bir sürü soru işareti oluştu tabi. Sebze püresine hangi sebzeleri eklemeliyim, hangi sebzeler sakıncalı, hangi meyve ile başlamalı, bir günde ne kadar sebze yemeli, ek gıdaya ilave ne kadar anne sütü içmeli, yeterli beslenebiliyor mu acaba, yoksa daha mı çok yemeli gibi gibi… Çok araştırdım ama şöyle hazır bir beslenme takvimi bulamadım. Anladım ki, bu iş biraz dene-yanıl şeklinde olacak.  1 ay deneyeceğiz ve sonrasında ne kadar kilo aldığını görüp, bir dahaki ay için planımızı ona göre yapacağız.

Peki ne yaptık bu ek gıdalara geçiş döneminde?
  • 5 ay + 2. haftada sebze püresine başladık.  2 tatlı kaşığı ile başlayıp 1 hafta içinde 10 tatlı kaşığına çıkardık. Tarifi; bir küçük patates, bir havuç ve silme tatlı kaşığı pirinç ,1 bardak su eklenerek pişirilir. Sebzeler iyice haşlanınca tel süzgeçten geçirilip püre haline getirilir. Son olarak 1 silme tatlı kaşığı zeytinyağı da eklenip kuzucuğa yedirilebilir. Zeytinyağı da besin değerini kaybetmesin diye püre pişirildikten sonra eklenmelidir.
  • Ertesi hafta meyve olarak elmayı dahil ettik, elma püresi yedirdik Ece’ye, yine aynı oranlarda hergün artırarak. Onu da cam rendede rendeledik.
  • Aynı hafta Ece kabız oldu :( . Bu arada sebzesinden patatesi çıkardık, pek işe yaramadı. Bendeniz yine Gülbin Hanım’ı yine e-maillerimle taciz ettim :) . Kendisinin önerileri doğrultusunda sabah verdiğimiz 1 çay bardağı armut suyu ve akşam verdiğimiz kayısı püresi hayatımızı kurtardı. Bu arada sebzesinden pirinci çıkarıp yerine irmik ve havuca ilave balkabağı ve brokoli ekledik.
  • Ondan sonraki hafta da yoğurda başladık aynı oranlarda.
Bütün bunları hangi öğünlerde ve bunlara ilave anne sütünü hangi miktarlarda verdik, konusuna gelirsek işte Ece’nin 6. Ay Beslenme Takvimi…


1 ay sonunda Ececik tam 840 gr aldı  :) . Ek gıda olayına gayet başarılı bir geçiş yapmışız, aynen devam!

Ek gıdalara geçişte püf noktaları:
  • Bebekler sebze püresini ilk başta çok sevmiyor, dili ile itip çıkarmaya çalışıyor. Buna aynı zamanda Dil İle İtme Refleksi deniyor, zamanla geçiyor. Püreyi, çorbaya yakın, yani daha az kıvamlı yaptığınızda daha kolay yiyorlar.
  • Haşlanan sebzeleri blenderdan geçirmek sebzenin vitaminini kaybetmesine neden oluyor, pek önerilmiyor.
  • Zeytinyağı sebze püresine pişirme işlemi tamamlandıktan sonra eklenmeli, aksi takdirde o da besin değerini kaybediyor. Özellikle beyin gelişimi için çok faydalıymış zeytinyağı.
  • Bebeğiniz sebze püresini sevmiyorsa içine pirinç yerine irmik ekleyebilirsiniz. Daha tatlı olduğu için bebekler daha çok seviyor, hem de kabız ihtimalini azaltıyor.
  • Biz ek gıdalara sebze ile başladık ama meyve daha tatlı olduğu için meyveyi daha çok seviyor bebekler. Şimdi düşünüyorum da belki meyve püresi ile başlamak daha kolay, daha az zahmetli olabilir.
Not: Bunlar tamamen bizim tecrübelerimiz. Her çocuğun gelişimi, ihtiyaçları ve tercihleri farklı olacağı için başka çocuklarda farklı sonuçlara ulaşmak mümkün olabilir.

2 yorum:

  1. Peki ne kadar sebze puresi verdiniz 4. Haftanin sonunda??

    YanıtlaSil
  2. Slm harika bir blog..Ben de basladım bu işte yaniyim ama beklerim =)

    YanıtlaSil

Special design for Bir Ece Masalı by GeCe